divendres, 9 de desembre del 2011

ELS ESPIES DE FRANCO

Franco té espies per tota la costa mediterrània francesa i la frontera pirinenca. La seva xarxa d'espies vigila de prop l'enemic republicà i obté una informació que serà clau per assenyalar els objectius que es bombardejaran arreu del país.

 
Franco va guanyar la Guerra Civil espanyola gràcies a SIFNE,  xarxa d'espies que havia organitzat a França.

Es va fer un documental, "Espies de Franco" (Batabat), que narrava per primer cop qui formava part d'aquesta xarxa, com es movien, quins objectius perseguien i quines conseqüències van tenir les seves accions.
En un viatge de Marsella a Barcelona, passant per París, Brest i Biarritz, el director del documental, Xavier Montanyà, va investigar la xarxa d'espies, formada per noms com Julián Troncoso, Josep Pla o Carles Sentís, i recupera arxius inèdits que la policia secreta francesa tenia sobre aquests fets.
Franquistes, catalans i espies.

Julián Troncoso

SIFNE operava des de França i va servir per interceptar vaixells carregats d'armes per als republicans, però també servia per bombardejar ciutats com Barcelona i Lleida i, doncs, per matar milers d'innocents.

L'escriptor Josep Pla i el periodista Carlos Sentís són dos dels espies que van treballar, des de Marsella, per la xarxa franquista. Però no són pas els únics.

El SIFNE també tenia informadors a Barcelona, per exemple, que van donar la localització de dos-cents punts de la ciutat que s'havien de bombardejar. La majoria de llocs eren estratègics i militars, però les bombes no sempre els encertaven; a més, els punts seleccionats eren envoltats de cases de gent innocent. I aquesta gent va morir.

Entre la documentació trobada a l'estat major franquista, i que un historiador aporta, hi figuren noms d'informadors del SIFNE; són noms de l'alta burgesia catalana, com Pedro Rivière, Manuel Vidal-Quadras, Pedro Salisachs o Felipe Bertran Güell. Molts donaven informació dels punts de la ciutat que calia bombardejar.

Un dels màxims impulsors de la xarxa va ser Bertran i Musitu, com va explicar en el seu llibre 'Experiencias de los servicios de información del nordeste de españa (SIFNE) durant la guerra' (Espasa-Calpe).

Josep Bertran i Musitu

Bertran i Musitu va ser format i entrenat pels nazis. Un altre dels noms que hi apareix és el de Francesc Cambó, fundador de la Lliga Regionalista i mecenes de la xarxa, com el banquer Joan March.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada